Кризата няма да осуети строежа на АЕЦ „Белене”
Кризата няма да осуети строежа на АЕЦ „Белене” / снимка: Sofia Photo Agency

Финансовата криза няма да осуети изграждането на АЕЦ „Белене" и то ще върви по график. До края на годината Русия ще направи авансови вноски за производството на нужното оборудване за централата. Това заяви министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров след като приключи заседанието на българо-руската междуправителстевна комисия в София.

В бюджета на Русия за периода 2008-2010 година са предвидени общо 3,8 млрд. евро, с които да се съфинансира изграждането на АЕЦ „Белене", уточни Петър Димитров. Той беше категоричен, че промяна в предвидените срокове няма да има. От руска страна категорично беше опровергана появилата се наскоро информация, че се отлага във времето изграждането на „Южен поток”, заяви Петър Димитров. По думите му до края на октомври ще бъде подписано корпоративно споразумение между „Газпром” и енергийния ни холдинг, а до март 2009 година – и акционерно споразумение.

Русия се отказва от финансовите си претенции за неиздължени суми по оръжейните лицензи, дадени на България. За това са се договорили двете страни, а споразумение по въпроса ще бъде подписано до края на годината, обясни Петър Димитров

На въпрос, в резултат на какво Русия се е отказала от претенции за оръжейните лицензи в минало време, икономическият министър отговори на шега: „В резултат на преговорите. Считайте, че в резултат на очарованието на преговарящите”.

„Разбирате, че и ние имаме претенции за минали периоди, и Русия има претенции за минали периоди, има постигнато съгласие за взаимен отказ от тези претенции”, каза Петър Димитров.

Министърът на икономиката съобщи още, че се върви към междуфирмени преговори между „Булгаргаз” и „Газпром” за увеличение на доставките на синьо гориво за България. По груби изчисления са ни нужни още 500 млн. кубически метра газ годишно. Не стана ясно дали тези допълнителни доставки ще бъдат при условията на сега действащия договор.