KPMG: Несъответствия по проекти за 88 млн. евро в пътния фонд
KPMG: Несъответствия по проекти за 88 млн. евро в пътния фонд / netinfo
Финансирането на 10 проекта по ФАР трябва да бъде осигурено от министерството на регионалното развитие, заради несъответствия, открити при одита на Фонд „Републиканска пътна инфраструктура”. Това съобщи заместник-министърът на финансите Димитър Ивановски. За какво са проектите Ивановски не посочи.


Общата стойност на проектите, по които одитиращата компания KPMG е открила несъответствия, е 88 млн.евро, като част от тях вече са разплатени, обясни Димитър Ивановски. Той е натоварил Савин Ковачев, отговарящ за ФАР към регионалното министерство и Милош Поцков, който оглавява пътния фонд, да осигурят изплащането на останалите пари по 10-те проекта.

Могат да се намерят достатъчно ресурси от една страна вътре, в самия фонд и респективно – Министерство на регионалното развитие и благоустройството, докато Ковачев ме убеди, че тези превила и процедури са там, каза Ивановски.

Експертите от KPMG посочват и наличие на конфликт на интереси при изпълнението на проекти по ФАР. Дали тук се има предвид само аферата около бившия шеф на Фонда Веселин Георгиев и участието на фирма на брат му в проекти към ведомството, Ивановски не успя да отговори. Експертите от проверяващата компания като цяло дават оценка „отказ от мнение” относно изпълнението на програма ФАР, което означава, че „на базата на това, което те виждат, не могат да дадат своето мнение”, обясни Ивановски. Ивановски допълни, че оценката за ИСПА била задоволителна.

Докладът на KPMG ще бъде разгледан от прокуратурата.