КНСБ иска пари за социални услуги чрез ваучери, предлага замразяване на майчински и детски
КНСБ иска пари за социални услуги чрез ваучери, предлага замразяване на майчински и детски / снимка: MorgueFile.com
КНСБ иска пари за социални услуги чрез ваучери, предлага замразяване на майчински и детски
67719
КНСБ иска пари за социални услуги чрез ваучери, предлага замразяване на майчински и детски
  • КНСБ иска пари за социални услуги чрез ваучери, предлага замразяване на майчински и детски

Ръководството на КНСБ предлага замразяване на обезщетението за отглеждане на малко дете на 310 лева и на детските добавки по досегашния модел от 35 лева за всяко дете през следващата година. Парите, предвидени за увеличаване на обезщетението и на добавката за второ дете, да се пренасочат към пилотен модел за предоставяне на социални услуги чрез ваучери, обясни изпълнителният секретар на синдиката Асия Гонева.

Идеята е да се даде възможност на семействата с малки деца или с хора с увреждания в тях да използват социални услуги, субсидирани от държавата, като източниците на финансиране да бъдат парите за вдигане на майчинството и детските, както и 9 милиона лева от ресурса за младежката гаранция. От друга страна ще се създаде заетост сред младежите до 29 години и безработните в предпенсионна възраст.

Гонева обясни какъв ще е моделът: „Една институция издател на бонове за услуги, както ние сме ги нарекли, трябва да спечели обществена поръчка за субсидията, която държавата ще предостави, за да се издават тези бонове. Трябва да има поредица от предприятия, които да стоят между тази институция и директните потребители, като те ще трябва да наемат безработни за тези целеви групи, за които говорим и да бъдат предоставени тези услуги".

Сред възможните услуги са гледане на малко дете почасово, обучение на малко дете вкъщи, отвеждане на дете в детско заведение, вземане на дете.

„Вместо хората да дават по 15-20-30 лева в тези центрове, които иначе са много весили и привлекателни, но доста скъпи, биха могли да се възползват от тази възможност млад човек да занимава тяхното дете за доста лесно постижима сума", каза Гонева.