Категоризират Драгичево-Долна Диканя от АМ „Струма като магистрала догодина
Категоризират Драгичево-Долна Диканя от АМ „Струма като магистрала догодина / снимка: Sofia Photo Agency, архив

До края на лятото на следващата година се очаква да бъде категоризиран като магистрала участъкът Драгичево-Долна Диканя от автомагистрала Струма, това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството.

„По този проект са били предвидени множество допълнителни работи по отношение на изпълнението на трасето. Тези допълнителни работи са свързани с допълнителни специфични дейности по пътя по отношение най-вече на откосите. Това е довело до навлизането в територии и терени, които не са били отчуждени, което по своя смисъл ги прави незаконни. От тази гледна точка, това, пред което сме изправени в момента, както е отбелязано и от комисията, издала акт 15, че за този обект липсва парцеларен план, липсват отчуждения на терените, в които вече са извършвани строителни работи, които са били извършвани незаконно, тъй като терените са неотчуждени, а всички допълнителни действия и мерки, които трябва да бъдат извършени, за да може проектът да бъде въведен в експлоатация и издаден акт 16, изисква допълнително отчуждаване на терени, защото са необходими допълнителни дейности по откосите. Вие знаете всички се движим по този път, много често се случва да има големи камъни, скални маси, земни маси, които пречат на движението. Това е и основната причина този път да не е категоризиран като магистрала и по него да не можем да се движим с тази висока скорост", каза Лиляна Павлова.

Тя допълни, че са предприети мерки още през 2010 година. „Започваме процедура по парцеларен план, тече отчуждаването на земите. През следващата година след като всички земи бъдат отчуждени, ще възложим допълнително със средства от бюджета на АПИ тези откоси да бъдат направени, да бъде осигурена безопасността на този път, за да няма пътни инциденти заради всички камъни и земни маси и се надявам, че до края на лятото, най-късно на следващата година всички тези мерки да бъдат изпълнени и ще бъдат предприети процедури по приемателна комисия и издаване на акт 16 за този обект", обясни строителният министър.

В кулоарите на парламента министър Лиляна Павлова каза, че се надява през предстоящия зимен сезон от строителното ведомство да не се окажат в ситуация да „ловят снежинки", а да са подготвени да посрещнат първите снеговалежи. За целта били предвидени нужните финансови средства.