Кандидат-купувачът на ВМЗ-Сопот иска шокови съкращения в завода
Кандидат-купувачът на ВМЗ-Сопот иска шокови съкращения в завода / снимка: DarikNews.bg, Виктор Пенков

Кандидат-купувачът на ВМЗ-Сопот "ЕМКО ЕООД" е поискал шоково съкращение. Става въпрос за около 2000 човека още преди приватизационната сделка, съобщи в Стара Загора президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Шокови съкращения на персонала във ВМЗ-Сопот е поискал на срещата си с представители на КНСБ и КТ "Подкрепа" собственикът на единствената фирма, кандидат за завода - "Емко" ЕООД. Емилиян Гебрев е настоял от 3200 човека, във ВМЗ на работа да останат едва 1200 оръжейници. Гебрев е поискал още от Колективния трудов договор да отпадне разписаната процедура за съкращаване на персонал. Това обясни в Стара Загора президентът на КНСБ Пламен Димитров.

„Единствения кандидат купувач и в частност Емилиян Гебрев е предложил на синдикатите в завода шоково съкращение с над 2000 човека в завода, т.е. да останат 1200 работника и това преди приватизацията, което е абсурдно и недопустимо. Очаквам Гебрев да внесе оферта, която да отговаря на колективния трудов договор и смятам, че ще го направи, според плана за действие, одобрен от икономическия министър Делян Добрев. Имам уверението на министъра, че всичко ще върви по план и ако случайно кандидат-собственика не подаде офертата, да не търси вината в синдикатите", заяви Димитров.