Калфин се срещна с представителя на Световната банка за България
Калфин се срещна с представителя на Световната банка за България / Снимка: Sofia Photo Agency

Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин се срещна с представителя на Световната банка за България Флориан Фихтл, съобщиха от Министерството на външните работи.

На срещата са присъствали и други официални лица от международната финансова институция.

Министър Калфин е запознал гостите с основните аспекти на българската външна политика в регионален план през призмата на българското членство в Европейския съюз и приоритетите на новото германско председателство на ЕС.

Откроена е била темата за сътрудничеството в Черноморския регион и за ролята на нашата страна в отделни негови измерения - сигурност, енергетика, екология и икономически отношения.

Обсъден е и въпросът за разнообразяването на енергийните източници в ЕС и мястото на България в тази политика. Министър Калфин е посочил, че България е за либерализиране на енергийната инфраструктура в Европа.

Той е подчертал големите загуби и пропуснати ползи, които страната ни търпи от спирането на 3-ти и 4-ти блок на АЕЦ "Козлодуй", както и негативното отражение на затварянето им за почти всички държави от региона.

Представителите на Световната банка са запознали министър Калфин с политиката на международната институция за подпомагане на проекти по разработването и внедряването на алтернативни енергоизточници като геотермалната енергия. Обсъдени са и възможностите за бъдещо финансиране на проекти за използване на възобновяеми енергийни източници.

На срещата са били засегнати и аспекти от новата стратегия за партньорство между България и Световната банка за следващите три години в областта на съдебната реформа, здравеопазването, образованието и в други сектори.