Издръжката на живота за 4-членно семейство пада до 2240 лева на месец
Издръжката на живота за 4-членно семейство пада до 2240 лева на месец / снимка: Sofia Photo Agency

Необходимата издръжка за живот на човек от четиричленно домакинство в края на миналия месец е възлязла на 559.95 лв., съобщи вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков на пресконференция в централата на синдиката.

За нормален живот на 4-членно домакинство - двама възрастни и две деца, са необходими месечно около 2240 лв., за да посреща разходите си за храна, образование, почивка спрямо средните български стандарти.

Продължава тенденцията да се отчита спад в средните нива на издръжката на живота, както на тримесечна, така и на годишна база.

През второто тримесечие издръжката на живот отчита намаление с 0,6 процента спрямо предходното тримесечие, а на годишна база намалението е с 0,7 процента.

Спадът на стойността на издръжката на живота основно се дължи на хранителните стоки, като средно за групата се отчита намаление спрямо предходното тримесечие с 1.3 на сто, а на годишна база се бележи намаление с 0.5 на сто. Това коментира Виолета Иванова от Института за социални и синдикални изследвания на КНСБ на пресконференция по темата.

Иванова представи данните за второто тримесечие на 2014 година от редовното изследване на КНСБ за издръжката на живота. Основната причина за спада на цените е сезонният характер на някои хранителни стоки и особено на пресните зеленчуци, коментира Иванова.

При нехранителните стоки се наблюдава задържане на нивата, като средно за групата се отчита увеличение с 0.1 процента, а на годишна база намаление с 0.9 на сто, информираха от КНСБ. При хранителните стоки се регистрира намаление спрямо предходното тримесечие с 2.2 на сто, при нехранителните стоки намалението е с 0.4 на сто, допълни Иванова.

 

Източник: БТА