Искров: Нямам притеснения, че мога да бъда шантажиран с нещо, свързано с КТБ
Искров: Нямам притеснения, че мога да бъда шантажиран с нещо, свързано с КТБ / netinfo

БНБ бе очернена, за да се отклони вниманието от онези, които придобиваха активи с парите на вложителите, и от техните съратници и вляво, и вдясно в политиката, казва управителят на БНБ Иван Искров в интервю за "24 часа".

През 2008-2009 г. големи финансови играчи се опитаха да разклатят валутния борд, споделя още той.

Иван Искров: Никога не съм бил нечия марионетка

Политически интриги осуетиха план за спасяване на КТБ. А можеше не само вложителите с гарантирани депозити да си получат парите, а и останалите, които имат пари в нея, смята гуверньорът. Такъв план бил приложен успешно в други държави.

Ръстът на спестяванията в нашите банки е най-ценният положителен вот за двата ми мандата в централната банка, оценява се Искров и преброява, че е работил с 5 парламента, двама президенти и 7 премиери, и то "ако не броим г-н Борисов два пъти".

Искров подава оставка, иска наследникът му да встъпи в длъжност от 10 юли

Искров съветва Цветан Василев да съдейства на правосъдието, а не да плаши със западни нотариуси и и велики тайни за шантаж. Нямам нищо лично против него, напротив- желая му дълъг живот и здраве. Но БНБ трябваше да си свърши работата, както повелява законът. И това направихме - аз и моите колеги, обяснява в интервюто Искров.

Моите сметки са в левове в български банки, в самолети на Цветан Василев не съм се возил, никога не съм имал преки или косвени финансови отношения с КТБ, или свързани с нея лица, казва Искров.

Не отивам на работа в ЕЦБ - Европейската централна банка. Не мога да не съм доволен, че вече имам няколко предложения, както за чужбина, така и за тук, казва още гуверньорът в оставка.