Иван Искров: Никога не съм бил нечия марионетка
Иван Искров: Никога не съм бил нечия марионетка / снимка: БГНЕС, архив

Отдавна казвах, че когато политиците са готови да излъчат мой наследник в БНБ, ще подам оставка. Това каза пред БНТ гуверньорът на Българска народна банка (БНБ) Иван Искров. Той каза, че оставката му не е била дадена под натиск и добави: Не считам, че имам врагове или приятели в парламента.

По-скоро през последната година наблюдавахме много политици, които се опитаха най-вече заради фалита на КТБ да избягат от отговорност, да прехвърлят горещия картоф в ръцете на Централната банка, тъй като това е най-удобното извинение, каза още управителят на БНБ и отказа да назова имена.

Според Искров вината за КТБ трябва да се търси в мениджмънта на банката, но все пак направи допълнението - „разбира се, е възможно да има и пропуски”. В „Банков надзор” работят изключителни специалисти, каза още Искров и добави, че разследването, което върви ще определи дали има вина. Според него „не трябва заради бълхата да изгорим юргана”. Той не пожела да коментира Цветан Гунев в „такъв деликатен момент”.

Гуверньорът на БНБ, който днес обяви, че подава оставка, но иска тя да се счита от 10 юли, заяви още, че никога при президента не е обсъждана банкова ваканция. При президента не е обсъждан такъв въпрос, каза той.

Искров обобщи, че все пак КТБ е можело да бъде спасена и показа проект за това, който на 14 юли 2014 г. е трябвало да бъде подкрепен от политиците, за да отвори КТБ на 21 юли.

Менда Стоянова: Пазарлъци за управител на БНБ няма да правим

От срещата при президента има стенограма, потвърди Искров и каза: „Ако един ден президентът прецени, че трябва да се отвори стенограмата, тогава ще се видят кой какви позиции е защитавал”. Ние направихме всичко възможно КТБ да заработи, допълни Искров.

В неделята, след като КТБ е била поставена под специален надзор, е имало друга среща, на която по думите на Искров е бил извършен опит да се бутне държавата. И вие си спомняте, че в неделята при президента със силното лидиране на БНБ, с което съм много горд, ние успяхме да съберем всички лидери на политическите сили, за което съм много благодарен и на президента, и успяхме да убедим нашето общество, че това са безпочвени слухове, припомни Искров.

На въпрос дали има доверие във финансовата система на държавата, Искров каза, че според реалните цифри българинът има доверие в банковата система и доказателство за това са депозитите.

Никога за трите ми мандата като управител на БНБ не ми е докладвано, че има какъвто и да е проблем с КТБ. Винаги това е била банката с един от най-добрите рейтинги, заяви Иван Искров.

Иван Искров одобри кандидатурата на Димитър Радев за шеф на БНБ

Никога не съм бил нечия марионетка, отвърна Искров на обвиненията на Цветан Василев. Свършихме, аз и колегите ми, работата си по най-добрия начин, отвърна Искров.

Важно е парламентът бързо да избере нов управител на БНБ. Той каза, че е „жалко”, че НС няма да избере негов наследник на 10 юли, както по-рано каза Менда Стоянова, а на 15 юли - сряда. Искров поясни, че забавил оставката си заради изключителното важно заседание на Европейската централна банка. Запитан за бъдещите му планове, той отвърна, че със сигурност няма да се занимава с политика.