Искат засилване на контрола върху средствата в Сребърния фонд
Искат засилване на контрола върху средствата в Сребърния фонд / netinfo

Да се преосмисли начинът на управление на Сребърния фонд, като се засили контролът върху средствата, които ще се събират в него. Около това становище се обединиха депутати от опозицията и ДПС при обсъждането на законопроект, с който се създава фонда.

В така наречения Сребърен фон ще се акумулират 50% от приходите от приватизация и 25 на сто от излишъка в бюджета. Натрупаните средства ще служат само за покриване на недостиг от средства за фонд „Пенсии” в бюджета на държавното обществено осигуряване за съответната година, като се предвижда в период то 10 години да не се правят трансфери от него.

Лидерът на ДСБ Иван Костов посочи, че това не топли никого, особено пенсионерите, защото законопроектът засяга хора, които предстои да бъдат пенсионирани. Той се обяви против заложеното в проекта Надзорният съвет да се председателства от министъра на финансите, защото доверието в него се било сринало след скандала в пътния фонд. По думите на Костов мястото на Сребърния фонд е в НОИ.

За участие на представител на БНБ в Надзорния съвет на фонда се обяви председателят на социалната комисия в НС Хасан Адемов от ДПС. Той също изрази резерви към оставянето на управлението в ръцете на представители на финансовото ведомство, защото нямали опит в тази сфера. Гласуването на законопроекта е в четвъртък сутринта.