Инвестират около 91 млн. лв. в откритите рудници на Марица-Изток
Инвестират около 91 млн. лв. в откритите рудници на Марица-Изток / netinfo

Около 91 млн. лева ще бъдат инвестирани в трите открити рудника на комплекса "Марица-Изток" през следващата година, съобщи изпълнителният директор на дружеството Иван Марков.

Инвестициите са съобразени с предстоящото нарастване на въгледобива. По-големият добив се изисква заради влизането в експлоатация на четвъртата топлоцентрала в комплекса, която се строи край Гълъбово от американската компания Ей И Ес.

Повече лигнитни въглища ще бъдат необходими и след приключване на рехабилитацията на ТЕЦ "Марица Изток" 2 и 3, уточни Марков. Единствено най-голямата засега ТЕЦ в комплекса - "Марица-Изток 2", остана държавна собственост сред производителите на електроенергия в региона.

ТЕЦ "Марица-Изток 1" е собственост на "Брикел". Италианската компания "Енел" купи 73 процента от ТЕЦ "Марица- Изток 3" и инвестира близо 900 млн. евро в рехабилитацията на съоръжението.

Италианската компания заяви интерес към изграждането на пета термична централа заедно с "Брикел" и Ей И Ес. Мястото на новата мощност ще бъде определено от инвеститорите, но според експерти, едно от най-подходящите места са площадките на ТЕЦ "Марица-Изток 3" и "Брикел".