/ БГНЕС
Дружеството поиска ново разрешение от КЗК да купи ЧЕЗ
В групата на "Инерком България" ЕАД е било извършено преструктуриране, в резултат на което дружествата-производители на електрическа енергия от фотоволтаични централи не са част от портфолиото й. Това съобщиха от компанията.

Поради тази причина "Инерком" е подала в Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) ново уведомление заради сделката за придобиването на българския бизнес на ЧЕЗ.
 
През юли КЗК забрани на „Инерком“ да купи „ЧЕЗ България“

От "Инерком" считат, че вече е направена значителна промяна в обстоятелствата и отстраняването на всички предпоставки и изразени опасения от КЗК по предстоящата концентрация. От дружеството сега се надяват на бързо решение от страна на комисията.

През юли Комисията за защита на конкуренцията излезе с решение, с което забранява придобиването на контрол от страна на „Инерком България“ ЕАД върху „ЧЕЗ България“ ЕАД, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, „ЧЕЗ Електро България“ АД, „ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД, „Фри Енерджи Проджект Орешец“ ЕАД, „Бара Груп“ ЕООД.

„Инерком България“ обжалва решението на КЗК за сделката за ЧЕЗ

От Комисията аргументираха решението си заради установено припокриване между дейностите на участниците в концентрацията на пазара на производство и доставка на едро на електрическа енергия от фотоволтаични централи. Също така, сделката поражда и вертикални ефекти на пазарите, разположени надолу по веригата, а именно: пазарите на разпределение на електрическа енергия, на снабдяване /доставка на електрическа енергия, на търговията с електрическа енергия и на свързаните с търговията услуги по координиране на балансиращи групи.
 
На пазара на разпределение и снабдяване /доставка на ел. енергия придобиваната група е с естествено монополно положение за територията, определена в издадените й лицензии за осъществяване на тези дейности. Паралелно, "ЧЕЗ Електро България" АД и "ЧЕЗ Трейд България" ЕАД, формират съществен пазарен дял на база търгувани количества ел.енергия на свободния пазар, посочиха в съобщението си от КЗК.