/ Dariknews.bg, архив
Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) забрани на "Инерком" да придобие активите на ЧЕЗ в България.

Сега компанията кандидат купувач "Инерком" може да обжалва решението на антимонополната комисия пред Върховния административен съд в рамките на 14 дни. Срокът започва да тече от момента на съобщаването на компанията. Сделката беше обсъждана от временна комисия в парламента, която излезе със специален доклад за това.

Управляващите отказаха да коментират спирането на сделката за ЧЕЗ 

В процеса на проучване, от КЗК са установили, че е налице хоризонтално припокриване между дейностите на участниците в концентрацията на пазара на производство и доставка на едро на електрическа енергия от фотоволтаични централи. Също така, сделката поражда и вертикални ефекти на пазарите, разположени надолу по веригата, а именно: пазарите на разпределение на електрическа енергия, на снабдяване /доставка на електрическа енергия, на търговията с електрическа енергия и на свързаните с търговията услуги по координиране на балансиращи групи, се посочва в съобщението.
 
На пазара на разпределение и снабдяване /доставка на ел. енергия придобиваната група е с естествено монополно положение за територията, определена в издадените й лицензии за осъществяване на тези дейности. Паралелно, "ЧЕЗ Електро България" АД и "ЧЕЗ Трейд България" ЕАД, формират съществен пазарен дял на база търгувани количества ел.енергия на свободния пазар.
 
БСП и Патриотите са доволни от решението за спиране на сделката за ЧЕЗ

Въз основа на цялостния анализ може да се заключи, че предвид вертикално интегрираната придобивана група ЧЕЗ, която разполага със стабилен финансов ресурс и опит в електроенергийния сектор, се създават предпоставки нотифицираната сделка да доведе до установяване или засилване на господстващото положение на обединената група.
 
С оглед широкия обхват от дейности на придобиваните дружества и тяхното значение за електроенергийната система на страната, е налице основание да се приеме, че настоящата концентрация е от стратегическо значение за страната, като потенциалните ефекти от нея биха имали пряко отражения върху националната сигурност.
 
„ЧЕЗ-Прага“: Ако България се оттегли от сделката, процедурата продължава

От Комисията считат, че наличието на съществени вертикални ефекти ще доведе до значително предимство на участниците в концентрацията пред техните конкуренти, което от своя страна би възпрепятствало ефективната конкуренция на анализираните пазари.

Още по темата:

Според Борисов скандалът около ЧЕЗ е сценарий срещу правителството

Гинка Върбакова: Атаките срещу нас са заради икономически интереси на отпаднали кандидати

Българска банка подкрепя с 80 млн. евро Инерком в сделката за ЧЕЗ

КЕВР няма правомощия да спре сделката на Гинка Върбакова с ЧЕЗ

Гинка Върбакова е съгласна държавата да влезе в сделката за ЧЕЗ (ВИДЕО)


Горанов: България няма да участва в сделката по продажбата на ЧЕЗ