/ БГНЕС
БСП и Обединени патриоти поздравиха Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за решението за спиране на сделката за ЧЕЗ.
 
КЗК забрани на „Инерком“ да купи „ЧЕЗ България“

"Още откакто избухна скандалът с ЧЕЗ, парламентарната група на БСП последователно и аргументирано изразяваме съмнение, че тази сделка не отговаря на българските закони. Днес имаме първото потвърждение за това. Поздравяваме комисията за навременното решение. То доказва, че много от аргументите ни, по които спорихме, са били верни. То показва, че противопоставянето на подобен род сделки има смисъл и води до резултати", заяви в парламента зам.-председателят на групата на БСП Крум Зарков.
 
От БСП призоваха и другите сезирани по казуса с ЧЕЗ органи "да не се крият от своята отговорност", да извършат необходимите проверки и да излязат със съответните решения.

Управляващите отказаха да коментират спирането на сделката за ЧЕЗ 

БГНЕС, архив


"Тъй като многократно беше заявено желанието на ЧЕЗ да напусне страната ни, ако ЧЕЗ още има такова желание, и ако тази сделка с "Инерком" не може да се случи, то ние настояваме правителството още отсега ясно да заяви, че държавата има интерес от участие и закупуване на акции в този ключов за страната ни сектор", изтъкна още Зарков.
 
Той посочи, че решението на Комисията за защита на конкуренцията означава, че сделката не може да се случи, и ако ЧЕЗ желаят да продадат, трябва да започнат от начало.
 
„ЧЕЗ-Прага“: Ако България се оттегли от сделката, процедурата продължава

Комисията доказа, че има държавни органи, които обективно и независимо обследват обстоятелствата около една сделка и не се притесняват да вземат решение, дори когато то не е толкова изгодно за някой чужд инвеститор. Така зам.-председателят на ПГ "Обединени патриоти" Искрен Веселинов коментира решението на антимонополния орган, свързано с продажба на активите на ЧЕЗ в България.
 

БГНЕС, архив


"Приветстваме и напомняме, че от първия ден, когато започна скандалът, призовахме българските институции да си свършат работата", подчерта депутатът.
 
Веселинов все пак уточни, че предстои да се запознаят с мотивите и напомни, че има и "втора спирачка за тази сделка - КЕВР", и българските потребители трябва да бъдат спокойни. "Нашето виждане винаги е било, че тези дружества не трябва да се раздържавяват и държавата би била най-отговорният стопанин на стратегическата за България инфраструктура", посочи още Искрен Веселинов.

Още по темата:

Гинка Върбакова е съгласна държавата да влезе в сделката за ЧЕЗ (ВИДЕО)

Горанов: България няма да участва в сделката по продажбата на ЧЕЗ
БТА