/ БГНЕС
Министър Петкова отказа да коментира решението на КЗК за ЧЕЗ
98274
Министър Петкова отказа да коментира решението на КЗК за ЧЕЗ
  • Министър Петкова отказа да коментира решението на КЗК за ЧЕЗ
Управляващите отказаха да коментират решението на Комисията за защита на конкуренцията за спиране на сделката за продажбата на ЧЕЗ на "Инерком България" с аргумента, че това е независим орган.

Енергийният министър Теменужка Петкова пристигна извънредно в парламента, но беше лаконична по темата. Същото направи и председателят на Комисията по енергетика в Народното събрание и депутат от ГЕРБ Делян Добрев.

КЗК забрани на „Инерком“ да купи „ЧЕЗ България“

"Има компетентен орган и това е Комисията за защита на конкуренцията, оттук нататък цялото производство е ясно разписано в съответния закон. Ние сме правова държава, всеки трябва да работи в рамките на своята компетентност", лаконична беше Петкова.
 

комисия по енергетика Делян Добрев
БГНЕС


Петкова увери, че енергийната сигурност на страната е гарантирана. "Енергийната сигурност никога не е била застрашена. Недейте да поставяйте подобни теми. Те само допълнително нагнетяват общественото мнение в тази посока", заяви министърът. "Държавата е на мястото си, енергийната сигурност е гарантирана", категорична е Петкова.
 

БГНЕС


"Комисията за защита на конкуренцията е уважаван, независим регулаторен орган с ясно разписани компетентности. Той е изложил своите мотиви върху 28 страници, с които тепърва ще се запознаем", заяви по темата председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов. "Нека видим как ще се случат нещата, в момента има решение на комисията с незабавно изпълнение", каза той, без да коментира подробности по решението. 
 

комисия по енергетика Иван Иванов КЕВР
БГНЕС


По-рано днес Комисията за защита на конкуренцията излезе с решение, с което забранява придобиването на контрол от страна на „Инерком България“ ЕАД върху „ЧЕЗ България“ ЕАД, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, „ЧЕЗ Електро България“ АД, „ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД, „Фри Енерджи Проджект Орешец“ ЕАД, „Бара Груп“ ЕООД.