Илиян Василев: Кражбата в КТБ тепърва предстои, НС да се захване с казуса
Илиян Василев: Кражбата в КТБ тепърва предстои, НС да се захване с казуса / снимка: БГНЕС
Илиян Василев: Кражбата в КТБ тепърва предстои, НС да се захване с казуса
75845
Илиян Василев: Кражбата в КТБ тепърва предстои, НС да се захване с казуса
  • Илиян Василев: Кражбата в КТБ тепърва предстои, НС да се захване с казуса

Голямата кражба по казуса КТБ тепърва предстои, заяви в интервю за Дарик Илиян Василев, бившият посланик на България в Москва. Според него Народното събрание трябва да се захване с тази история, защото политиците имат основен интерес срещу вкарването на държавата в режим на неуправляемост, който би се случил при един фалит на банката. Василев подчерта, че тълкува не толкова фактите около одиторската работа в КТБ, колкото тяхната интерпретация, която според него е манипулативна.

Илиян Василев посочва, че дупката в капитала на банката е скочила от няколко десетки милиона до над 4 милиарда лева след като е „сменена методологията за оценка" и е блокиран достъпът на кредитополучателите до сметките им в КТБ.

"За мен плашещата перспектива е обществото да не стигне до реалните възможности за изход от кризата, а всички да влезем вкупом в жанра на подгласници на един реализиращ и зададен предварително план за лично обогатяване и прехвърляне на сметката на гърба на данъкоплатеца. Вероятно има много истина в това, което се казва, че това е най-голямата кражба на века. Но аз казвам, че кражбата тепърва предстои, тя не се е състояла. Основната идея на всички тези манипулации около банката още след юни е, че тя е обречена на фалит. Но воденето до фалит трябваше да мине през всички тези упражнения за блокиране на сметките на фирмите, които едновременно са кредитополучатели, но заедно с това имат и сметки в банката. И тъй като банката е действала като фонд за дялови инвестиции, изведнъж с тази гигантска сума от 4.2 млрд. лв. се цели да се шокира общо взето обществеността, парализира съпротивата и инакомислието, естествено да доведат нещата до финалните акорди на тези хора, които са замислили тази концепция, да могат активите да се разпродадат доста евтино. Голямата кражба тепърва предстои. Неслучайно и Управителният съвет, и гуверньорът не бързат да подават оставка. Очевидно те трябва да си довършат своята задача", каза Василев.

Според него единственият шанс е парламентът да се заеме с тази история. "Ефектът би вкарал самата държава в неуправляемост, а политиците би трябвало да имат базисен интерес България да бъде върната в руслото на управляемостта", коментира Василев възможността за евентуален фалит на банката.

Чуйте цялото интервю с Илиян Василев