Хампарцумян: В КТБ е имало огромни злоупотреби, направени от хората, които управляват банката
Хампарцумян: В КТБ е имало огромни злоупотреби, направени от хората, които управляват банката / снимка: БГНЕС

КТБ технически не е фалирала, най-вероятната хипотеза е отнемане на лиценза и несъстоятелност заяви председателят на Управителния съвет на Асоциация на банките в България Левон Хампарцумян пред bTV след оповестяването на резултатите от одитите на банката.

Хампарцумян посочи, че за плащане на гарантираните от закона депозити ще е нужно държавата да изтегли нов дълг в рамките на 1.5 млрд. лева, като останалите около 2 млрд. банките заделят от печалбите си от 1998 г. насам във Фонда за гарантиране на влоговете.

„Ако някой реши да пълни кацата без дъно, теоретично е възможно да се съживи тази банка. Говорим за 4-5 млрд. лева ликвидност, това е от всеки работещ българин да поискаме 2000 лева", подчерта Хампарцумян.

Той заяви, че когато средствата станат разполагаеми, вероятно дребните вложители в КТБ ще имат достъп до тях не само в клоновете на трезора, но и в офисите на 2-3 от по-големите финансови институции, „за да няма стрес и напрежение в системата".

Хампарцумян беше категоричен, че фирмите и физическите лица с реална дейност ще платят кредитите си, но част от тях може да бъдат отписани, когато станат ясни отношенията им с трезора.

„Очевидно е, че в КТБ има огромни злоупотреби, направени от хората, които са управлявали банката", каза банкерът и напомни, че Оманският фонд се е дистанцирал от мажоритарния собственик Цветан Василев. Той определи случая като „криминален".

По думите му установената над 4-милиардна дупка в банката представлява това, което одиторите очакват да липсва към края на годината на база обезпечения и обслужвани кредити. Хампарцумян посочи, че кухите фирми чрез счетоводни трикове са създавали впечатлението, че плащат задълженията си.

„Прокуратурата трябва да каже дали е източена, била е зле управлявана и са създадени условия КТБ да натрупа огромни загуби", коментира той.

Босът на „Уникредит Булбанк" подчерта, че освен ръководството на КТБ, вина за настоящата ситуация имат и отговорните институции в държавата. По думите му в БНБ работят големи специалисти, които няма начин да бъдат подведени за много дълъг период.

Хампарцумян е категоричен, че случилото се в КТБ не застрашава банковата система. „Банковата система си я представете като инфраструктура на икономиката, като един водопровод, който ни снабдява с вода. Като гръмне един кран, не означава, че целият водопровод е развален", описа ситуацията на по-общо равнище банкерът.

Председателят на УС на асоциацията на банките отчете, че случилото се в КТБ още веднъж напомня, че когато човек избира банка, трябва да избира "внимателно, както избира училище за децата си, зъболекар, кола, жена, мъж...", заяви банкерът.