Хампарцумян: Изчезването на КТБ от пазара ще се отрази позитивно на икономиката
Хампарцумян: Изчезването на КТБ от пазара ще се отрази позитивно на икономиката / снимка: БГНЕС

Изчезването на Корпоративна търговска банка от пазара като банка ще се отрази позитивно на икономиката, смята Левон Хампарцумян, председателят на Асоциацията на банките в България и изпълнителен директор на Уникредит Булбанк, Той беше модератор във втората годишна конференция "Банките и Бизнесът".

"КТБ изкривяваше пазара по повече от един начин. Имам обосновани съмнения, че бизнесът, който се е водил в тази банка, е в тотален разрез с добрите банкови практики", подчерта той. По думите му пазарът на кредити след случая с КТБ няма да се влоши, а напротив - ще се подобри.

В края на юни имаше криминална атака към Първа инвестиционна банка, но тя беше преодоляна, заяви Чавдар Златев, член на УС на банката.

Очакванията ни са лихвите по депозитите през 2015 година да падат, казаха банкери.

Абстрахирайки се от КТБ, тази година има ръст на депозитите от 5 млрд. лева във всички други банки, посочиха участници в конференцията. Това означава, че хората и бизнесът имат доверието в банките, добавиха те. Ръстът на сумата на депозитите създава проблем на банките от гледна точка на доходността, защото не успяваме да абсорбираме този ръст на депозити в кредити. Според тях основен проблем пред банковия сектор е преодоляване на чувството за несигурност в обществото, която спира търсенето на кредити.

През следващата година се очаква ръст на кредитите с 4 процента. Според анализи на една от банките се повишава политическата стабилност и през следващата година се очаква ръст на БВП, намаляване на безработицата и малка инфлация, която да смени дефлацията от тази година.

Според банкерите пазарът на недвижими имоти вече е ударил дъното и се наблюдават признаци за повишаване на цените на имотите в някои сегменти на пазара.

Източник: БТА