Хампарцумян: Хората трябва да са спокойни за парите си в КТБ
Хампарцумян: Хората трябва да са спокойни за парите си в КТБ / снимка: БГНЕС
Хампарцумян: Хората трябва да са спокойни за парите си в КТБ
73313
Хампарцумян: Хората трябва да са спокойни за парите си в КТБ
  • Хампарцумян: Хората трябва да са спокойни за парите си в КТБ

Поставянето на Корпоративна търговска банка под специален надзор не застрашава стабилността на банковата система, заяви за Дарик председателят на Асоциацията на търговските банки у нас Левон Хампарцумян.

По думите му процедурата ще бъде изпълнена „бързо и грамотно", което почти сигурно гарантира, че Корпоративна търговска банка ще излезе в по-добро състояние от процедурата.

Хората трябва да са спокойни за парите си в банката, коментира Хампарцумян.

Ето какво каза още той за Дарик:

Доколко е застрашена банковата система, с оглед на това, че КТБ беше поставена под специален надзор заради опасност от неплатежоспособност?

Дотолкова, доколкото технически процедурата се изпълни грамотно и бързо. Тук бързо е изключително важно. Няма заплаха за системата.

Хората, които имат пари в КТБ, как трябва да постъпят от тук нататък?

Те трябва да са спокойни за депозитите под 100 000 евро или еквивалента, защото те са защитени държавно на територията на целия ЕС. За тези с малко по-големи депозити - също трябва да бъдат спокойни. Няма съмнение, че в една такава ситуация първо трябва да защитят най-малките вложители.

След тези три месеца трябва ли хората да отидат да си изтеглят депозита или можем да очакваме, че банката ще излезе от специалния надзор стабилна?

Най-вероятно тя ще излезе от специалния надзор в значително по-устойчив вид и тогава всеки има свободата да направи избора си, какво точно трябва да предприеме.

Трябва ли хората да помислят за депозитите си в другите банки, защото вече често срещан въпрос е - трябва ли да си изтегля парите изобщо?

И като ги изтегли изобщо какво ще ги прави?! Ще ги сложи в буркан ли? Не би трябвало. Първо, на пазара има 30 банки. Те са с различни собственици, всички са надзиравани от БНБ. Хората трябва, когато си избират банкова институция, да избират, както си избират училище за децата, кола, жена, зъболекар и всякакви други важни за живота неща.

От тук нататък как виждате бъдещето на КТБ? С нов собственик след излизането й...

Не бих се наел, ще бъде спекулативен коментарът. Твърде е рано да предвиждаме бъдещето. Това най-добре знаят настоящите акционери и регулаторът в лицето на БНБ.

По-рано през деня в съобщение от БНБ заявиха, че Корпоративна търговска банка е поставена под специален надзор, което означава, че всички банкови операции от банката са спрени.

Заради ограничения в Закона за кредитните институции коментарите под тази статия са преустановени. Можете да изпращате мненията си по темата на ekip@darik.net