Греков: Превърнали сме се в разграден двор за влизане на земеделска продукция
Греков: Превърнали сме се в разграден двор за влизане на земеделска продукция / снимка: БГНЕС
Греков: Превърнали сме се в разграден двор за влизане на земеделска продукция
65212
Греков: Превърнали сме се в разграден двор за влизане на земеделска продукция
  • Греков: Превърнали сме се в разграден двор за влизане на земеделска продукция

България е превърната в разграден двор за влизането на земеделска продукция. Това заяви земеделският министър Димитър Греков, след масовите проверки от сутринта. Проверките ще продължат, а и ще се разширят и за други селскостопански стоки.

„За съжаление през последните години България е превърната в разграден двор за влизането както на качествена и за изключително голямо количество некачествена продукция. Това показват и днешните спешни мерки, които направихме на няколко тържища и борси – Огняново, Карналово, борсата в Слатина и Дружба и в Първенец", каза министърът.

Той допълни, че е било установена и спряна партида от 10 тона некачествени домати внос от Гърция. При проверките е установено, че има нарушения както на митническите тарифи, така и на финансовите документи на продуктите, предлагани по борсите.

Греков отчете като слабост, че земеделските производители не са обединени в големи групи хора, които да могат да работят заедно и да изнасят продукция. В скоро време ще бъде направено звено в министерството, което чрез анализи да им помогне да изнасят стоката си, към която има огромен интерес заради високото й качество.

От своя страна вицепремиерът Зинаида Златанова потвърди, че програмата за развитие на селските райони ще бъде по-малка през периода 2014 – 2020 г. в сравнение с предишния програмен период. Златанова уточни, че това е тенденция в цяла Европа.