Гражданското общество у нас не се включва активно в търговските процеси на ЕС
Гражданското общество у нас не се включва активно в търговските процеси на ЕС / netinfo

600 неправителствени организации в момента са в регистъра на Главна дирекция „Търговия” на ЕК от тях само две са български. Това стана ясно на семинар за участието на гражданското обществото в търговската политика на ЕС.

Българският бизнес и неправителствените организации трябва да намерят начин и да информират преговарящите по търговската политика на Европейския съюз за това, което е важно за тях, каза Петър Балаш, заместник-директор на Генерална дирекция „Търговия” на Европейската комисия.

Той подчерта, че гражданското общество у нас все още не се включва активно в търговските процеси на Общността. В момента се водят проговори за подновяване на търговското споразумение с Русия, съобщи Петър Балаш и добави, че между двете общности съществува политическо напрежение, което може да се сведе до минимум, ако Русия в кратък срок приключи преговорите за присъединяване към Световната търговска организация.

Основните разногласия са породени от Полша, която има сериозни притеснения за вноса от Руската федерация, каза Балаш. Според него Европейският съюз ще работи в посока подобряване на политическите отношения с Русия, тъй като пазарът й се развива много бързо с нарастване цените на нефта, а това се отразява положително на двустранните отношения.