Горските територии в определени зони ще променят статута си само за пътища
Горските територии в определени зони ще променят статута си само за пътища / снимка, архив: Sofia Photo Agency

Предназначението на горските територии ще може да се променя само за строителството на общинска и републиканска инфраструктура, най-вече пътища. Това съобщи министърът на земеделието и горите Мирослав Найденов след заседанието на кабинета. Министрите са одобрили текстовете от новия проектозакон за горите. Според Найденов вече направените „заменки” могат да се развалят единствено по съдебен път. С новия закон обаче ще бъде гарантирано, че горските масиви в заменените територии няма да се изсичат. Ето кои територии ще бъдат защитени от замяна по новия закон:

„С промените в закона се забранява промяната на предназначението във всички паркове, защитени зони, зоната на черноморското крайбрежие. Може би над 90 на сто от заменките попадат в такива територии, така че с този закон ще бъде гарантирано, че те ще си останат гори. Съжалявам за тези, които са ги направили. Единствено се позволяват заменки, когато се налага изграждане на общински или държавни инфраструктурни проекти, най-вече пътища. Това е единствената възможност, която остава като заменки. Тези, които са заменени, а се налага промяна на предназначението и са извън тези територии, които вече споменах, ще могат да променят предназначението с такса, която е шест или десет пъти по-голяма от съществуващата до момента, което предполагам, че ще откаже доста от мераклиите”, каза министър Найденов.

Найденов определи новите текстове като „първата истинска реформа в сектора”. Ако бъде приет законът, персоналът на агенцията по горите ще бъде намален от близо 2 400 души до повече от 1900 души.