Горанов отказа държавна гаранция за заема за американските централи
Горанов отказа държавна гаранция за заема за американските централи / снимка: БГНЕС, архив
Горанов отказа държавна гаранция за заема за американските централи
82617
Горанов отказа държавна гаранция за заема за американските централи
  • Горанов отказа държавна гаранция за заема за американските централи

Държавата няма да даде държавна гаранция на заема за разплащане с американските централи. Това стана ясно от думите на финансовия министър Владислав Горанов. 12 банки проявиха интерес да дадат кредит от 650 милиона евро на Българския енергиен холдинг. До крайния срок за подаване на оферти, е имало финансови институции изразили готовност да отпуснат кредит, но срещу държавна гаранция за определена част от сумата, каквото министър Горанов заяви, че не е склонен да даде. Българският енергиен холдинг започна процедура за избор на банка от която да вземе заем, с парите от който НЕК да се разплати с ТЕЦ-овете Марица изток 1 и 3.

12 банки проявиха интерес към поканата на Българския енергиен холдинг за заем от 650 милиона евро. Стана ясно, обаче, че до крайния срок за подаване на оферти, е имало финансови институции с готовност за отпускане на кредит, но срещу държавна гаранция. Финансовият министър Владислав Горанов обаче заяви, че такава няма да има.

След като кабинетът прие бюджет 2016, Горанов коментира някои от параметрите. Той обясни, че заложеният за догодина заем от 5 милиарда и 300 милиона лева е максималният възможен лимит за дълг.

Стана ясно още, че в бюджета за догодина ще се осигурят допълнителни 45 милиона за съдебната власт срещу реформи, а десетки милиони по думите на Горанов са предназначени за справяне с бежанската криза.