Големи търговски вериги нерегламентирано координирали търговската си политика
Големи търговски вериги нерегламентирано координирали търговската си политика / Sofia Photo Agency
Големи търговски вериги нерегламентирано координирали търговската си политика
38274
Големи търговски вериги нерегламентирано координирали търговската си политика
  • Големи търговски вериги нерегламентирано координирали търговската си политика

Големите търговски вериги нерегламентирано са координирали търговската и маркетинговата си политика, съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията. Нарушението е извършено от „Метро", „Билла", „Кауфланд", „ХИТ, „Максима" и „Пикадили". Търговските вериги са прилагали общи механизми на пазара на доставка на стока и са координирали промоциите си.

Целта на образуваното производство е да се възвърне конкуренцията на пазара, а не задължително да налага санкции, заяви за Дарик Дарин Станков от антимонополната комисия. Тя е установила „координиране на търговската политика на пазара на доставки на стоки и съответно на маркетонговата политика между търговските вериги":

Между определени продукти ли става дума или като цяло за политиката, която водят компаниите?

Самата координация на пазарно поведение представлява общо нарушение на Закона за защита на конкуренцията. Кои точно продукти се засягат е въпрос на определяне на съответния пазар и той най-общо е пазарът на бързооборотни стоки.

Става дума за плодове, зеленчуци, натурални сокове, като цяло хранителни продукти?


Най-общо казано, бързооборотните стоки.

Част от търговските вериги, например „Билла", не бе открита за коментар. От „Кауфланд" съобщиха за Дарик, че не са съгласни с решението на комисията и ще внесат възражение. От „Максима" пък заявиха, че все още не са се запознали подробно с образуваното производство, за да го коментират.

Ако се стигне до наказание, търговските вериги могат да бъдат наказани с до 10% от оборота си.