Глобиха производителите на олио заради договорени цени
Глобиха производителите на олио заради договорени цени / netinfo

Високата цена на олиото се дължи на картелно споразумение. Заради това 14 предприятия, произвеждащи растителни масла, ще бъдат глобени с обща сума от 1,78 млн. лева. Това съобщиха от Комисията за защита на конкуренцията.

Най-високата санкция от по 300 000 лева ще платят най-големите фирми в бранша – „Калиакра” – Добрич, „Бисер олива” – Стара Загора и „Папас олио” – Ямбол. Проучването на антимонополистите е показвало, че в рамките на две години от 2005-та до 2007-ма ръководствата на дружествата, произвеждащи олио, са провеждали множество срещи под формата на заседания на Управителния съвет на Сдружение “Съюз на производителите на растителни масла и маслопродукти в България”, в което членуват, и там са обсъждали въпроси, свързани както с добивите на слънчоглед, така и с конкретни цени и търговски условия, които да прилагат.

Комисията е установила, че през 2006-та и 2007-ма представителите на различните фирми са се споразумели да фиксират изкупна цена на слънчогледовото семе на нива съответно около 300-320 и 550-600 лева за тон.

От друга страна, икономическият анализ сочи, че през миналата година цената на олиото два пъти е повишена рязко – през май и август. Събраните материали показват, че повишението на цената на олиото, от близо 70 процента, е в резултат на реалната пазарна обстановка, но най-вече на предварителна нерегламентирана договорка между производителите. Според антимонополистите дружествата са фиксирали пряко изкупната цена на маслодайния слънчоглед, от което произтича и съгласуваното определяне на цената на слънчогледовото олио. Това води до нарушаване и ограничаване на ефективната конкуренция на пазара. Фирмите са обменяли помежду си търговски тайни, което създава условия за координиране на пазарните им действия.