ГЕРБ изпращат доклада от комисията Хохегер до главния прокурор
ГЕРБ изпращат доклада от комисията Хохегер до главния прокурор / снимка: Sofia Photo Agency, архив
ГЕРБ изпращат доклада от комисията "Хохегер" до главния прокурор
66671
ГЕРБ изпращат доклада от комисията "Хохегер" до главния прокурор
  • ГЕРБ изпращат доклада от комисията "Хохегер" до главния прокурор

Парламентарната група на ГЕРБ внесе сигнал до Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси за случая "Петер Хохегер". Това обяви заместник-председателят на партията Димитър Главчев. В сигнала е включен докладът на комисията „Хохегер", приет от миналото Народно събрание. До края на деня ГЕРБ ще вкарат същия сигнал и до главния прокурор.

Към доклада, внесен от ГЕРБ в комисията, има и приложения - доклад на Агенцията за държавната финансова инспекция, становище на консултативния съвет на Сметната палата, копие от стенограма на заседание на Министерския съвет от 2006 година, на което се взема решение за освобождаване от дивидент на Пловдивския панаир, с който пък впоследствие се плаща по консултантски договор с австрийския лобист Петер Хохегер, каза Главчев. Той напомни, че Хохегар получи миналата седмица две години и половина ефективна присъда от Виенския градски съд.

По думите на Главчев с помощта на Агенцията за държавна финансова инспекция и Сметната палата е безспорно установено, че на австрийския лобист са платени близо 3 млн. лв., от които като подизпълнител в България фирми на Моника Йосифова са получили близо 800 000 лева.