ГЕРБ: БАН получава допълнителни 5 млн. лева с бюджет 2017
ГЕРБ: БАН получава допълнителни 5 млн. лева с бюджет 2017 / БГНЕС, архив

Председателят на парламентарната комисия по образование Милена Дамянова от ГЕРБ каза, че реално БАН с Бюджет 2017 получава допълнителни 5 млн. лева в сравнение с миналата година.

Парламентът прие Бюджет 2017

Българската наука през бюджет 2017 г. получава допълнителни 37 млн. лева, коментира Дамянова на брифинг в парламента, след като Народното събрание прие на второ четене държавния бюджет за следващата година.

Дамянова посочи, че през 2016 г. БАН е получила 1 500 000 лева за млади учени. Междинните отчети за изпълнение на програмата обаче показват, че 45% от тези средства всъщност не са отишли при младите учени, а в техните по-възрастни ръководители, отбеляза тя.

ГЕРБ настоява младите хора да влязат в централното управление на БАН, да участват във вземането на решения, да участват в управителните органи, декларира Дамянова.

Няма да има допълнителни пари за БАН и Софийския университет

Председателят на парламентарната бюджетна комисия Менда Стоянова посочи, че се е наложило парламентът да прегласува първия член, който е за рамката на бюджета, заради промените в чл.16, който касае увеличение на парите за БАН и за СУ. Когато гласувахме това предложение в зала, се оказа, че тези партии, които го бяха внесли и го подкрепяха, бяха забравили да останат до края на работния ден, заяви Стоянова. Категорично отказваме да приемем твърдението, че сме направили пуч срещу българската наука, каза тя, цитирана от БТА.

Много пъти сме говорили, че в БАН трябва да се направи реформа, коментира председателят на бюджетната комисия. Има институти, които чудесно изпълняват своите функции, но има и много институти, които са за закриване, и точно те са тези, които искат да получат подаянието от бюджета, за да съществуват, смята Менда Стоянова.

ГЕРБ БАН получава допълнителни 5 млн лева с бюджет 2017
netinfo

БСП обвини ГЕРБ в атентат срещу българската наука

Според нея по начина, по който е направено предложението за допълнителните пари, няма гаранции, че тези средства ще отидат за младите учени. Не сме сигурни дали тези пари ще отидат за премии на администрацията или за ремонти на собствеността, която притежава БАН и не стопанисва както трябва, посочи тя.

На въпрос за партийната субсидия, Стоянова припомни, че в законопроекта за бюджета не е имало предложения за намаляването й. Тепърва ни предстоят законодателни решения във връзка с всички въпроси от референдума, допълни тя и отбеляза, че ще бъдат обсъдени на широка дискусия.