Георги Ганев: Заплатите нарастват, трудовият пазар стърже по дъното
Георги Ганев: Заплатите нарастват, трудовият пазар стърже по дъното / netinfo

Нарастването на средната заплата в България в последните две години е 25 процента. Но заплатите продължават да гарантират стандарт на живот, който не е особен висок в рамките на Европейския съюз. В глобален план е доста висок. Това каза в предаването „Кой говори” по Дарик икономистът Георги Ганев от Центъра за либерални стратегии

Според него имаме много какво да желаем, но в никакъв случай не може да се каже, че в момента се намираме във фаза на обедняване на българските домакинства.

Заплатите не стоят на едно място, а от гледна точка на доходите на домакинствата, които се формират не само от заплати, а най-малкото се формират и от брой заплати, които се получават в домакинство, доходите нарастват с подобни темпове, каза Георги Ганев. По думите му не трябва да забравяме, че се увеличава и заетостта на българите, тоест повече хора работят и получават тези все по-високи средни заплати.

Заплатите нарастват с темпове много по-високи от темповете на увеличение на цените, което се случи във вторник, заяви икономистът. Може би са билетът за транспорт в София прави изключение, тъй като поскъпването там е 43 процента за единичния билет, но талонът за пътуване с 10 билета поскъпна от 6 лв. на 7,50 лв., което е поскъпване с 25 на сто, каза Ганев.

Българският трудов пазар в момента почти стърже по дъното, има сектори, където почти няма работна ръка, каза Георги Ганев. Единственият начин работодателят да привлече нужната му работна ръка, е да вдига заплатите повече, отколкото ги вдига конкуренцията. И това се случва, заяви икономистът.