Газпром разчита днес да подпише договор за транзит на газ с Украйна
Газпром разчита днес да подпише договор за транзит на газ с Украйна / снимка: БГНЕС

Руската газова компания Газпром разчита днес да подпише двустранно споразумение с Украйна за възобновяване на транзита на руски газ за Европа, за бъдещо двустранно сътрудничество и за цената на руския газ, заяви говорителят на Газпром Сергей Куприянов, цитиран от БТА.

Куприянов съобщи, че още днес може да се създаде международен консорциум за транспорт на руски газ за европейските потребители.

По думите му най-важното сега е да се възобнови транзитът на руски газ за Европа. "Ние имаме готовност за това вече трето денонощие", подчерта Куприянов.

Той потвърди, че са постигнати предварителни договорености за участие в консорциума с компании от Италия, Германия, Франция и Австрия.

Руският президент Дмитрий Медведев заяви пред участниците в международна конференция в Москва, които ще разискват проблемите около руските газови доставки за Европа, че всички усилия за решаване на газовата криза все още не са довели до резултат. Конфликтната ситуация трябва да бъде уредена максимално бързо. Решението може да бъде постигнато с колективни усилия, отбеляза, Медведев цитиран от ИТАР-ТАСС.

На форума присъстват също премиерите на Русия и на Украйна, които прекъснаха временно двустранните преговори за уреждане на положението с транзита на руски газ за Европа през украинска територия. Разговорът между двамата ще продължи след края на международната конференция.

Срещата се провежда при закрити врати. След приключването й се очаква участниците - държавни и правителствени глави, да дадат пресконференция за над 400-те акредитирани журналисти от Русия и други държави, посочва ИТАР-ТАСС.