Еърбъс А-380 излетя от Сингапур за Сидни
Еърбъс А-380 излетя от Сингапур за Сидни / netinfo

Суперджъмбо самолетът Еърбъс А-380 на Сингапурските авиолинии излетя тази нощ на първия си граждански полет, предаде Асошиейтед прес.

Той се определя като исторически за гражданската авиация, тъй като самолетът предлага изключително луксозни апартаменти със спалня, бар и възможно най-тихия интериор. 455 пътници поеха с него на седем часов полет от Сингапур за Сидни, Австралия. Някои от тях платиха за удоволствието да пътуват с най-големия и луксозен джъмбоджет в света десетки хиляди долара.

Самолетът, който според медиите открива нова ера в гражданската авиация, има екипаж от около 30 души, включително четирима пилоти. Той е на два етажа, висок е колкото седеметажна сграда и слага край на близо 37-годишното господство на Боинг 747, известен досега като най-големият пътнически самолет. Еърбъс А-380 е и най-ефикасният като разход на гориво и най-тихият пътнически самолет, твърди производителят му. Може да има до 853 пътнически места, но сингапурските авиолинии са поръчали модификация, която има 471 места в три класи - 12 апартамента, 60 в бизнес класа и 399 в икономична класа.

Най-малкият пътник на днешния полет е десетмесечно бебе, а най-възрастният - 91 годишен мъж от Сингапур, който пътува със семейството си. Пътниците са от 35 страни, но най-много - 28 процента, са от Австралия. След тях идват сингапурците, британците и американците. Повечето от местата са купени чрез търг в Еbay и по този начин са събрани 1,26 милиона долара, които ще отидат за благотворителност. Най-висока цена - 100 380 долара е платил британец, купил два апартамента - за себе си и за приятел.