/ iStock/Getty Images
Страните от Европейския съюз не успяха да се споразумеят днес за ембарго върху руския петрол, но ще продължат преговорите утре сутрин, търсейки да подготвят споразумение навреме за срещата на върха в понеделник следобед.

Това каза служител от ЕС, цитиран от Ройтерс.

Държавите от ЕС обсъждат предложение, което включва забрана на доставките на руски петрол за ЕС по море до края на годината, но предвижда изключение за петролните доставки по тръбопровода „Дружба“, снабдяващ Унгария, Словакия и Чехия.

Междувременно германският министър на икономиката Роберт Хабек изрази тревога, че единството в Европейския съюз „започва да се разпада“, преди срещата на върха за обсъждане на петролно ембарго срещу Русия и планове за намаляване на зависимостта от руската енергия, предаде Ройтерс. Лидерите от ЕС ще се срещнат утре и вдругиден, за да обсъдят нов пакет от санкции срещу Русия и програма, целяща да ускори спирането на зависимостта от изкопаеми горива, включително руски природен газ.

След нападението на Русия срещу Украйна видяхме какво може да се случи, когато Европа е единна. С оглед на срещата на върха утре, да се надяваме това да продължи по същия начин. Но то започва да се разпада“, заяви Хабек на пресконференция.

Той призова Германия да говори с един глас на срещата, вместо да се въздържа от гласувания поради различия в мненията в управляващата й коалиция. Министърът настоя за подобно единство и от другите държави в ЕС.

„Европа все още е огромно икономическо пространство с невероятна икономическа сила. А когато бъде единна, тя може да използва тази сила“, каза Хабек.
БТА