/ БГНЕС
Европа налага нови и нови санкции върху вноса на руски енергийни ресурси абсолютно по политически причини и под натиска на американските си сюзерени, но тази политика е "иконоическо самоубийство". Това заяви президентът на Руската Федерация Владимир Путин във вторник, цитиран от ТАСС.

„Днес виждаме, че по абсолютно политически причини, поради собствените си амбиции и под натиска на американския господар, европейските страни налагат все повече и повече нови санкции на пазарите на петрол и газ“, заяви руският лидер.Според него „всичко това води до инфлация“, а на Запад „вместо да признаят грешките си, търсят странични виновни".

"Очевидно, заедно с руските енергийни ресурси, възможността за увеличаване на икономическата активност също ще напусне Европа. Такова икономическо аутодафе, самоубийство, разбира се, е вътрешна работа на европейските страни", каза Путин по време на среща относно развитието на петролната индустрия.

Според него покачването на цените на енергията може необратимо да подкопае конкурентоспособността на голяма част от европейската индустрия.

Путин каза още, че Европа си поставя задачата да изостави руските енергийни носители, игнорирайки щетите за икономиката си. „Европейците открито признават, че все още не могат напълно да изоставят руските енергийни ресурси, още по-очевидно е, че някои държави от ЕС, в чийто енергиен баланс делът на руските въглеводороди е особено висок, няма да могат да направят това още дълго време, [няма да могат] да изоставят нашия петрол“, каза той.

"Те обаче си поставят такава задача, ние я виждаме. Поставиха си я, без да обръщат внимание на щетите, които вече са причинили на собствената си икономика", подчерта Путин.
 
По думите му, политиците на Запад са спекулирали с естествената загриженост на хората за състоянието на климата, омаловажавайки значението на традиционната енергия. Освен това, според Путин, зле замислената енергийна политика на Запада е основна причина за проблемите в световния енергиен сектор.
 
„Всъщност така наречената политическа класа на Запад започна да спекулира с абсолютно естествената загриженост на много хора на планетата от проблемите с климата“, посочи той, включително въглеводородите. "Абсолютно очевидно е, че по вътрешнополитически причини те започнаха да надценяват възможностите на алтернативната енергия и да подценяват значението на традиционната енергия, включително всички нейни области, включително въглеводородите".

Путин отбеляза, че страните от Европа си поставят задачата да изоставят руските енергийни източници, без да обръщат внимание на щетите за собствената си икономика. Западът се опитва да прикрие грешките си, като приписва ситуацията с „енергийната инфлация“ на Русия, добави държавният глава.

Като пример той посочи конкретни стъпки, предприети от западните страни. Според него, те не разпределят парцели, необходими за нови (енергийни) проекти, ограничават възможностите за развитие на транспорта, създават проблеми в товарния транспорт и други сфери, които са „необходими, за да се осигурят навременни и в точния размер инвестиции в бранша“.
 
Освен това руският президент обвини политиката Запада и за всички събития, които се случват около Украйна.

„Всичко, което се случва днес, включително, за наше голямо съжаление, около Украйна, е свързано с недомислената политика на така наречения колективен Запад“, каза той.

По думите на Путин тези страни „в продължение на десетилетия игнорираха абсолютно легитимните опасения на Русия в областта на гарантирането на нейната сигурност и по всякакъв начин насърчаваха националистически, неофашистки елементи в ръководството на Киев, пренебрежително се отнасяха към проблемите, които се развиваха в югоизточната част на Украйна и всъщност в продължение на осем години допринесоха за продължаването на военните действия, започнати от режима в Киев преди осем години".