/ iStock/Getty Images
Правителството на Унгария ще блокира всякакви санкции, които биха направили транзита на руски петрол и природен газ към Унгария неосъществим, тъй като това би компрометирало енергийната сигурност на страната, като се има предвид зависимостта на нейната инфраструктура от руските доставки, заяви във вторник външният министър Петер Сиярто, цитиран от Hungary Today.
 
Според изявление на дипломатическото ведомство на Будапеща, Унгария досега е гласувала за всички пакети от санкции на Европейския съюз, но същевременно е трябвало да се бори с „нечестни и несправедливи“ атаки.
 
Будапеща посочва, че „е открита и откровена относно нежеланието си да се откаже от сигурността на енергийните доставки, като добави, че правителството защитава на първо място националния интерес“.
 
„Не ни интересува какво мислят хората на Изток или Запад“, каза той. „Това е истински проблем за енергийната сигурност, тъй като в момента е физически невъзможно да се управлява икономиката без руски петрол.
 
Около 20 000 тона всеки ден, или 65 процента от потреблението на петрол в Унгария, идват от Русия през тръбопровода „Дружба“, отбеляза той и изтъкна, че няма алтернативни маршрути за доставка, които да заместят това количество.
 
Хърватският участък от Адриатическия газопровод има големи ограничения на капацитета, посочва още министърът, докато развитието на необходимата инфраструктура ще изисква огромни инвестиции и не е сигурно дали Загреб ще се съгласи с това; и ако го направи, не е сигурно колко време ще отнеме целият процес, посочи Сиярто.
 
При наложените й обстоятелства Унгария, каза той, няма време да промени рафинерията си, за да премине към друг вид суров петрол, и все още не знае точно колко стотици милиони долари ще струва това.
 
Унгария, добавят от външното министерство, подкрепя диверсификацията на европейските енергийни доставки и е постигнала напредък в тази посока, като е увеличила вноса на петрол от Казахстан, който сега покрива 16 процента от общото й потребление. Все пак това се доставя през Русия и може да бъде обект на санкции.
 
Междувременно Сиярто заяви, че петролната и газова компания MOL е технически мениджър на казахстанско-китайско-унгарски консорциум, който планира добив от голямо газово находище в Казахстан в очакване на одобрението на казахстанското правителство. Добивът може да започне следващата година.