/ iStock/Getty Images
Европейският съюз отказва да плаща покупките на газ от Русия в рубли и трябва да се подготви за прекъсване на доставките. Това предупредиха Европейската комисия и френското председателство на ЕС след извънредното заседание на министрите на енергетиката на 27-те, състояло се в Брюксел, обобщава Франс прес.

"Искането на Москва да се плащат покупките на газ в рубли е едностранна и неоправдана промяна на договорите и е легитимно да го отхвърлим", заяви европейската комисарка по енергетиката Кадри Симсон след края на срещата.

"97% от договорите, сключени с европейските компании, уточняват валутата за плащането и става дума или за евро, или за щатски долари", добави тя.

"Използването на предложената от Москва схема чужди компании да плащат за природния газ чрез позволяването от тяхна страна на Русия да превалутира преведените от тях суми в рубли е нарушение на санкциите на ЕС", заяви още Симсон, цитирана от Ройтерс.

"Плащането в рубли чрез механизма за превалутиране под надзора на руските власти и чрез втора специална сметка в "Газпромбанк" е нарушение на санкциите и няма как да бъде прието", каза Симсон, цитирана от Ройтерс.

Кадри Симсон заяви, че не й е известно да са били открити сметки в рубли, допълва Франс прес. "Предвидени са плащания за средата на май и повечето компании ще спазят условията на договорите", добави тя. 

Френската министърка на екологичния преход Барбара Помпили също потвърди желанието да се спазват договорите и заяви, че ЕС трябва да се подготви за преустановяване на доставките.

Няколко страни членки поискаха разяснения относно плащането в рубли посредством откриване на специална сметка и Кадри Симсон обеща детайлни уточнения, за да обясни на компаниите какво могат да направят и какво не.

Полша и България уредиха плащанията си в предвидената в договорите им валута с "Газпром" и отказаха да открият втора сметка в рубли. Руския газов гигант преустанови доставките за тях, считайки че плащането не е било извършено.

"Няма непосредствени рискове за доставките", увери Симсон. "Но ние няма да можем да заменим 150-те милиарда кубични метра газ, купувани от Русия с други източници. Това няма да е поносимо", призна тя. "Ние можем да управляваме заменянето на две трети от доставките на руски газ", уточни тя.

Кадри Симсон настоя за необходимостта страните членки да напълнят резервите си, а Барбара Помпили подчерта необходимостта да се диверсифицира начинът на производство на електричество и на отопление.

"Европа трябва да се отърве от зависимостта от руските изкопаеми горива", подчерта полската министърка на енергетиката Анна Москва. "Нашите резерви ще бъдат на 100 процента пълни от капацитета си през тази зима", увери тя. "Американски втечнен природен газ започна да пристига от Литва и ние ще си доставим газ и от Норвегия чрез Дания", обясни тя.

Министрите говориха и за прогресивно спиране на покупките на руски петрол и руски петролни продукти, планирано от ЕС, за да се пресече европейското финансиране за Русия, която води война в Украйна. Но никакво решение не беше взето.

Барбара Помпили каза, че се подготвя нов пакет от санкции, но не това е била темата на срещата. Симсон потвърди, че се работи по нов пакет от санкции. Тя каза, че на 3 май в Страсбург, ще има среща на всички европейски комисари и председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен ще уточни какво е било решено.

Решението е финализирано и ще бъде прието на 3 май от ЕК, заяви пред Франс прес европейски източник.

На 4 май предложението ще бъде представено на страните членки за одобрение. Но не се знае дали това ще стане до уикенда, заяви германският министър на енергетиката Роберт Хабек.

Ако 27-те се разберат по този въпрос, то спирането на купуване на руски петрол и петролни продуки ще бъде прогресивно, от 6 до 8 месеца, но ще има и мерки с незабавен ефект, като например данък върху транспорта с танкери, потвърди европейски представител.

ЕС вече наложи ембарго на руските въглища и затвори пристанищата си за руски кораби, с изключение на тези, транспортиращи въглеводороди.

Основни вносители на руски изкопаеми горива са Германия, Италия, Нидерландия и Франция.

Европейската комисия може да изключи Унгария и Словакия от подготвяното ембарго върху покупките на руски петрол предвид зависимостта на двете страни от доставките на суровината от Русия. Това посочиха двама представители на европейските институции, цитирани от Ройтерс. За да запази единството в 27-членния блок, Еврокомисията може да предложи на Словакия и Унгария "изключение или дълъг преходен период", според единия от източниците.

Унгария и Словакия зависят от руски петролопроводи. Те нямат излаз на море, нито пристанища и не са свързани с никакъв европейски петролопровод. Трябва да се построят инфраструктури или да се намерят алтернативи, добавя Франс прес.
БТА