Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин заяви, че войната в Украйна вече е отслабила военния потенциал на Русия, съобщи Асошиейтед прес.

След среща днес със съюзници и партньори в американската военновъздушна база Рамщайн в Германия Остин заяви, че откакто Русия е започнала инвазията, сухопътните ѝ сили са понесли "доста значителни" загуби, изгубили са и много техника и вече са използвали много прецизно управляеми боеприпаси.

Британското разузнаване: Путин цели да спечели войната до Деня на победата на 9 май

Той заяви, че "всъщност по отношение на военния потенциал те са по-слаби, отколкото в началото, и ще им бъде трудно да възстановят част от този си потенциал, докато продължават военните действия поради санкциите и търговските ограничения, които им бяха наложени".

Искаме да сме сигурни, отново, че те нямат същия вид способност да тероризират съседите си, каквато видяхме в началото на този конфликт", каза Остин.

Министърът на отбраната на САЩ: Украйна може да спечели войната, ако разполага с добра техника

Министърът разкритикува предупреждението на руския външен министър Сергей Лавров, че заплахата от ядрен конфликт "не бива да се подценява".

Остин заяви, че "не е полезно и е опасно" да се отправят агресивни заплахи и "да се спекулира с използването на ядрени оръжия".
БТА