/ iStock
Независимо от ситуацията около Украйна и западните санкции, Русия може да заработи повече от 320 милиарда долара от износ на петрол и природен газ през 2022 година, което е с около 35% повече от миналата година, прогнозира Bloomberg.

Според авторитетната американска агенция, икономиката на Русия е изпитвала трудности в течение на първия месец на операцията в Украйна, но тя все още може да излезе с блестящи показатели на търговския и платежния баланс, ако нейните най-големи търговски партньори не завъртят крана за нейните енергийни ресурси.

Bloomberg Economics очаква, че въпреки всички трудности, пред които са изправени потребителите в страната и задушаващия натиск върху финансите й от чужбина, Русия ще спечели почти 321 милиарда долара от износ на енергия през 2022 г., повече от една трета повече, отколкото през 2021 г. Според прогнозата на най-голямата международна финансова изследователска институция, базирания във Вашингтон Институт за международни финанси (IIF), Москва може да очаква рекорден излишък по текущата сметка през 2022 г., който според IIF може да достигне 240 милиарда долара.

Тези изчисления обаче могат да се променят в случай на пълно ембарго върху продажбата на руски енергийни ресурси, отбелязва агенцията. Дори и без това да се случва, добивът и износът на петрол от Русия вече намаляват, а Международната агенция по енергетика прогнозира, че Русия може да загуби почти една четвърт от добива на петрол през април.

Много от традиционните клиенти на Москва също търсят други възможности и избират да не подписват нови договори за доставки от Русия на фона на широкото осъждане на руската специална операция в Украйна. Други големи вносители, като Индия, получават големи отстъпки.

Специалната операция в Украйна шокира Германия и нейните съюзници от Европейския съюз, принуждавайки ги да променят радикално енергийната си политика. ЕС бърза да намали зависимостта си от Русия. Но в този контекст е важно, че в момента Германия – най-голямата икономика в Европа – се противопоставя на санкции или политически натиск, които могат да доведат до пълно енергийно ембарго. Досега само Обединеното кралство наложи категорична забрана за внос на енергия от Русия.

Нефтът и газът съставляват около половината от руския износ и носят около 40% от бюджетните приходи миналата година.

Ето какво казва Скот Джонсън от Bloomberg Economics: „Приходите от въглеводороди са истински спасителен пояс за руската икономика, помагайки за смекчаване на последиците от тежките санкции и предотвратяване на кризата на платежния баланс. Но дори и без енергийно ембарго, инфлацията в страната се увеличава бързо и тя е заплашена от дълбока рецесия.

Комбинацията от обезценяване на рублата и по-високите цени на петрола, деноминирани в долари, ще донесе допълнителни 8,5 трилиона рубли (103 милиарда долара) в руския бюджет тази година, според TS Lombard, най-голямата консултантска агенция.

Способността на Русия да продава петрол и газ в чужбина може да е единственото нещо, което предпазва икономиката от още по-сериозни финансови сътресения.
IIF смята, че пълното енергийно ембарго срещу Русия от целия ЕС, Обединеното кралство и САЩ ще намали производството на страната с повече от 20% и може да струва на Русия до 300 милиарда долара приходи от износ в зависимост от колебанията в цените.