Русия санкции
Русия санкции / iStock/Getty Images
Държавите от ЕС предстои да обсъдят въвеждането на нови санкции срещу Русия, решение още не е взето. Това съобщи говорител на Европейската комисия на пресконференция в понеделник.

Той не потвърди и не отрече, че се очаква в сряда ЕК да внесе предложенията за нови санкции. Попитан дали санкциите ще включат забрана за внос на енергоносители от Русия, говорителят уточни, че съдържанието на предложението е поверително. ЕС е силно решен спешно да продължи работата по нови ограничителни мерки, добави говорителят.

По неговите думи ЕС цели, ако не да спре, поне да ограничи възможностите за продължаване на войната в Украйна. Според него руският президент Владимир Путин е източникът на проблема, затова комуникацията с него с отделни лидери от ЕС засега остава отворена.

Говорителят отбеляза, че европейските дружества, които внасят газ от Русия, не са длъжни да се съобразяват с исканията на Кремъл за плащане в рубли. Той обясни, че 97 на сто от договорите предвиждат ясно плащанията да се извършват в долари или евро. 

Никой от ЕК не е засегнат от руските ответни санкции, защото не ни интересува, заяви говорителят. Той добави, че списъкът на санкционираните от Москва е неизвестен. Получихме само вербална нота от Русия, че списъкът е разширен с допълнителни имена на представители на ЕС. Европейските санкции, за разлика от това, са винаги ясни и включват поименни списъци, основания, начини за обжалване. Засега знаем само, че Русия е въвела "някакви санкции срещу някого", допълни той.
БТА