залежи нефт
залежи нефт / Guliver/Getty Images
Правителството на Германия обмисля идеята за забрана на вноса на руски нефт, което прави по-вероятно ембаргото на равнище Европейски съюз, предаде днес ДПА като се позова на източници в Брюксел.

ЕС вече въведе забрана за внос на руски въглища, но доставките на нефт и газ е по-трудно да бъдат заменени и дискусиите за по-нататъшни санкции продължават.

Германия беше критикувана от Киев, както и от други членки на общността за зависимостта си от доставките на руски изкопаеми горива и за това, че не действа достатъчно бързо за въвеждане на ембарго по отношение на тях.

Смята се, че сега само Унгария, Австрия, Словакия, Испания, Италия и Гърция са против петролното ембарго, казаха източници за ДПА.

Германия няма да блокира европейско ембарго на руския нефт

В повечето северни държави членки правителствата очевидно са загрижени заради значителната им зависимост от руските нефтени доставки, докато в тези, които са по на Юг, правителствата изглежда са по-разтревожени във връзка с растящите цени на енергията.

Причина за промяната в позицията на Германия вероятно са неотдавнашните успехи в намиране на алтернативни нефтени доставчици. 

По-рано тази седмица федералният зам.-канцлер и министър на икономиката и климата Роберт Хабек обяви, че Германия е намалила зависимостта си от руския нефт от 35 процента преди началото на войната в Украйна на едва 12 процента в рамките на 8 седмици.
БТА