/ Thinkstock/Getty Images
Германия няма да се противопостави на ембарго на Европейския съюз върху вноса на руски петрол, въпреки че не го смята за най-ефективното средство за нараняване на руския президент Владимир Путин, съобщава Bloomberg.

Германският министър на икономиката и вицеканцлер Роберт Хабек предупреди, че спирането на вноса на руски петрол ще нанесе сериозен удар върху най-голямата европейска икономика, който включва липса на доставки и “огромно увеличение на цените”.

„Но ние няма да преживеем национална катастрофа. Постигнахме голям напредък по отношение на петрола и бихме могли да се присъединим към ембаргото, ако се стигне до него. Германия няма да застане на пътя на това“, каза Хабек в интервю за телевизия ZDF късно в четвъртък.

Той каза по-рано тази седмица, че Германия вече е намалила зависимостта си от руския петрол до достатъчна степен, за да направи пълното ембарго “осъществимо”.

Делът на руския петрол в германския внос падна до около 12 процента от 35 процента преди руската атака срещу Украйна, заяви наскоро Хабек по време на посещение във Варшава.

Въпреки това, в интервю за ZDF, той даде да се разбере, че е скептичен относно петролното ембарго, като отбеляза, че подобен ход може да бъде “контрапродуктивен”, тъй като потенциално би позволил на Русия да доставя петрол на други страни на още по-високи цени, добавяйки, че Путин също може да използва петрола, за да спечели подкрепата на някои страни.

„Трябва да спрем покачването на световните цени на петрола, но не по начин, който само Германия, Западна Европа, САЩ и може би Канада могат да си позволят. Тогава Путин можеше да каже – вижте какво се случва, капиталистическият Запад ви прави бедни, аз ще ви помогна, можете да получите 20% отстъпка от мен, аз просто ви моля да бъдете мой съюзник“, посочи Хабек.