/ БГНЕС
Президентът на Украйна Володимир Зеленски прикани днес ЕС бързо да наложи санкции върху всички руски банки и вноса на петрол от Русия и да определи краен срок за прекратяването на вноса на руски природен газ, предаде Ройтерс.

"Не можем да чакаме. Нужни са силни решения и ЕС трябва да ги вземе сега. Те трябва да санкционират петрола и всички руски банки. Всяка страна от ЕС трябва да определи срокове, в които ще се откаже или ще ограничи вноса на руски енергийни източни като газа", каза Зеленски във видеобръщение към парламента на Литва.

Путин: Русия ще изпълни „благородните цели” на военната си операция в Украйна

"Само тогава руското правителство ще разбере, че трябва да се стреми към мира, че войната се превръща в катастрофа за тях", добави той.

По думите на Зеленски навсякъде, където са били, руските войници са се държали, както са се държали в киевското предградие Буча. Руските сили са обвинявани в избиването на голям брой цивилни в Буча, докато Кремъл отрича вина и твърди, че това е инсценировка на украинците.

Путин и Лукашенко обсъждат ситуацията в Украйна и западните санкции

Пред литовските депутати президентът на Украйна каза, че Русия е депортирала във "филтрационни лагери" стотици хиляди жители на окупираните украински земи. По тази тема засега няма коментар от Москва.

Европейската комисия разработва предложение за евентуално петролно ембарго над Русия, но още няма споразумение по въпроса между страните членки на съюза. На фона на разкритията за избиване на цивилни украинци миналата седмица европейският блок одобри петия пакет от наказателни мерки срещу Русия, включително забрана за внос на руски въглища, припомни Ройтерс.
БТА