ЕП одобри предложенията за подобряване на координацията при газовите доставки
ЕП одобри предложенията за подобряване на координацията при газовите доставки / снимка, архив: Sofia Photo Agency

Европейският парламент одобри предложенията за подобряване на координацията между страните членки на ЕС, в случай че те изпитат недостиг на газ през зимата, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

ЕС реши, че са необходими нови правила, след като хиляди домакинства останаха без отопление, а някои електроцентрали прекъснаха работа в началото на 2009 година, когато бе спряно подаването на газ по тръбопроводите от Русия, пише БТА.

Според новите правила отделните държави и газови компании ще трябва да приемат планове за действия при извънредни ситуации, сред които евентуално ново затваряне на кранчето от Русия или Украйна.

Една четвърт от газа, потребяван в ЕС, идва от Русия, а 80 процента от него преминава през Украйна, припомня АФП. Газовите компании също така ще трябва да осигурят достатъчно запаси, за да покрият нуждите в случай на краен недостиг или на силно търсене при тежка зима, като изискваните резерви трябва да отговарят на минимум 30 дни търсене.

Газопроводите ще трябва да бъдат подобрени, за да може да се извършва транзит и в двете посоки - например от западноевропейските страни към източноевропейските, които са силно зависими от руските доставки.

Взаимосвързаността на газовите мрежи на отделните държави трябва също да се развие през идните три години благодарение между другото на 1,4 милиарда евро от бюджета на ЕС, тъй като мрежите в момента са разпокъсани.

Ако въпреки превантивните мерки възникне извънредна ситуация поради сериозно прекъсване на доставките или изключително голямо търсене, тогава засегнатите държави членки ще могат да задействат национални планове за действия при извънредни ситуации. Трите кризисни нива са следните: "ранно предупреждение", "тревога" и "извънредна ситуация". В случай на извънредна ситуация, националните планове трябва да гарантират трансграничен достъп до съоръжения за съхранение.

Европейската комисия има правомощията да обяви извънредна ситуация в ЕС или даден регион, по искане на поне две държави членки, които вече са обявили национална извънредна ситуация. При извънредна ситуация на ЕС, комисията ще осигурява обмена на информация, ще гарантира съгласуваността между действията на държавите членки и ще координира действията с трети страни.

В приложението към законодателния документ се отбелязва, че сътрудничеството между България, Гърция и Румъния би могло да засили тяхната сигурност по отношение на доставките на газ.

Парламентът прие мярката с 601 гласа "за", 27 "против" и 23 "въздържали се". Очаква се тя да бъде окончателно одобрена от страните членки в началото на идния месец, отбелязва АП.