Еnel се споразумя за проекти за вятърна енергия в Бразилия
Еnel се споразумя за проекти за вятърна енергия в Бразилия / netinfo

Enel Latin America и Enel Brasil Participações се споразумяха за развитие на проекти с бразилския филиал на германската компания за строеж на вятърни централи SoWiTec International GmbH, съобщиха от Еnel.

Проектите са за изграждане на вятърни мощности в Бразилия с общ капацитет до 1000 MW.

Чрез споразумението Еnel придобива права върху осем енергийни проекта, всички от които в ранен етап на разработване. След окончателното им реализиране от SoWiTec, италианската компания ще има право да придобие целите проекти, чийто предварителен капацитет варира между 56 и 200 MW. Те се намират в области с висок вятърен потенциал в Североизточна Бразилия.

Благодарение на споразумението Еnel ще засили присъствието си на обещаващия бразилски пазар на възобновяеми енергийни източници. Компанията вече присъства в страната, като от 2006 г. насам оперира с 20 водни централи с общ капацитет от 92 MW.

В световен мащаб инсталираните вятърни мощности на Еnel в средата на 2008 г. са 1002 MW. Целта, определена в новия бизнес план на компанията, е към 2012 г. капацитетът им да достигне 5000 MW.

Enel Latin America е дъщерно дружество на Еnel, което оперира в Мексико, Гватемала, Салвадор, Никарагуа, Коста Рика, Панама, Бразилия и Чили.

www.prontosofia.com