Експерти не очакват промяна в лихвите по ипотечните кредити
Експерти не очакват промяна в лихвите по ипотечните кредити / www.sxc.hu

Лихвите по ипотечните кредити ще останат на сегашните си нива през следващите шест месеца, прогнозира пред Дарик радио Тихомир Тошев от „Кредит Център”. Според него броят на хората, които изпитват затруднения да обслужват кредитите си, нараства. Все още обаче „лошите кредити” не са на обезпокоителни нива.

Противоположно на прогнозите на банкерите за продължаващ ръст на лихвите по кредитите, Тихомир Тошев от „Кредит Център” очаква застой. „Рано е да има по-различни очаквания, от една посока намаляване на лихвите, при нас кризата започна преди около пет месеца, по отношение на увеличаване не мисля, че ще има промени, последните месеца стоят на тези нива”, коментира той.

Според Тошев в условията на криза е нормално броят на лошите кредити да расте. За декември 2008 година те са били 2,12 % от всички кредити, а през януари тази година 2,65 %. По думите му, докато тези нива са под 4-5%, това не е обезпокоително за системата като цяло.

Тихомир Тошев посъветва хората, които не могат временно да обслужват ипотеките си, да се обърнат към банката за разсрочване на задълженията. Тези, които трайно изпаднат в невъзможност, е най-добре да продадат жилището и да погасят кредита си изцяло.