Екоминистерството няма да позволи застрояване на територията на парк Странджа
Екоминистерството няма да позволи застрояване на територията на парк Странджа / снимка: БГНЕС

Министерството на околната среда и води няма да позволи застрояване на територията на природен парк "Странджа". Гаранция са действията на министерството за промяна на общия устройствен план и екологична оценка. Това каза по време на изслушване в парламента министърът на околната среда и водите Искра Михайлова.

Ние ще концентрираме усилията си, и до колкото е възможно, ще подкрепим схема за устойчиво развитие на парка. Тя посочи, че се разработва проект на стойност 7,6 млн. лв , като договорът е сключен през 2012 г. По него до този момент са изплатени авансовите плащания. Срокът му е средата на 2015 г.

Михайлова обясни, че усилията на министерството по отношение на парка са устойчиви през годините. Тя каза, че още в началото на 2004 г. започва разработване на план за управление на природен парк "Странджа". По-късно планът е връщан неколкократно от висшия експертен екологичен съвет за изработване на екологична оценка и за различни празноти. До този момент преработен вариант по плана няма.

Това, което прави министерството през 2012 г., е да финансира нов проект на база, на който трябва да бъде разработен устойчив модел на управление, върху който се работи ефективно, отбеляза Михайлова.

На въпрос, отправен от ГЕРБ какво се прави да се избягнат наказателни процедури срещу страната, Михайлова каза, че наказателни процедури са започвали при всяко управление, включително и по времето на предишните управляващи.

Михайлова обясни, че през 2012 г. е започната наказателна процедура срещу страната, която е пред влизане в съдебна зала. Тя допълни, че са успели да се справят с този случай. Михайлова посочи, че става дума за казуса "Калиакра". Наказателните процедури не са отговорност на едно управление и трябва да работим съвместно да ги избегнем, добави тя.