ЕК: Не може да говорим за деблокиране до дни на спрените пари по САПАРД
ЕК: Не може да говорим за деблокиране до дни на спрените пари по САПАРД / netinfo
Говорител на Европейската комисия опроверга направено у нас изявление за скорошно деблокиране на замразени средства за България по програмата САПАРД, предаде БТА.

Миналата седмица наши експерти бяха в България. Сега готвят доклада си и това ще отнеме време. След това ще се прецени какъв да е отговорът ни. В момента не може да се говори за деблокиране до дни на замразените средства по САПАРД за България, заяви Майкъл Ман, говорител на комисаря по земеделието Мариан Фишер Боел.

Ман не се ангажира със срок за отговор от страна на Европейската комисия по отношение на замразените средства. Такъв отговор може да има след няколко седмици, каза той.

Говорителят на КЕ коментира изявлението от петък на ръководителя на Държавен фонд "Земеделие" Димитър Тадаръков, че одиторската проверка на Европейската комисия е преминала успешно и замразените средства по САПАРД ще бъдат деблокирани до дни.

Министърът по европейските въпроси Гергана Грънчарова също каза по повод изявлението на Тадаръков, че е рано за подобен тип констатации.

„Нашите партньори искат да видят конкретни, включително и процесуални действия”, каза министър Грънчарова. Ето какво каза министър тя:

Пред три дни еврокомисарят по разширяването Оли Рен, каза, че България може би ще бъде единствената държава дотук в Европейския съюз, чийто еврофондове ще бъдат спрени заради незадоволителни резултати в борбата с организираната престъпност. Как тълкувате тези думи на еврокомисаря – като изчерпване на доверието, изчерпване на търпението или…?

Ние сме в много критична фаза от гледна точка на градежа на доверие помежду ни. Блокирането на средства е едно възможност за реакция тогава, когато има съмнения за злоупотреби.

Все пак смятате ли, че до излизането на доклада през юли тонът между Брюксел и София ще се втвърди?

Какъвто и да е докладът през юли, каквато и да е следващата комуникация между България и Европейската комисия по отношение на европейските средства, важно е в България да знаем, че Европейската комисия е добронамерен партньор. Ако тя критично коментира отделни процеси в България, тя го прави не заради идеята да бъде критична, а за да ни партнира а в целия процес на самоусъвършенстване.