Държавата готова да изкупи всички ДЦK, ако се наложи
Държавата готова да изкупи всички ДЦK, ако се наложи / Sofia Photo Agency
Държавата има готовност да изкупи всички държавни ценни книжа, в условия на финансова криза, съобщи на съвместна пресконференция с премиера Сергей Станишев министърът на финансите Пламен Орешарски. На своето редовно заседание Министерски съвет одобри проектобюджета за 2009 година.

Премиерът Сергей Станишев подчерта, че до края на годината фискалният резерв на страната ще достигне 13 милиарда лева:

„Именно това е котвата на стабилността и за финансовата система като цяло, а също така и за реалната икономика”, каза още Станишев.

По традиция повече средства са предвидени за здравеопазване, образование и социални дейности. На първо място премиерът постави разходите за инфраструктура:

„Те бяха планирани на ниво 5,2 милиарда лева, но отчитайки влошената международна конюнктура и опасността от забавяне на икономическия растеж, са увеличени на 5,6 милиарда лева”, допълни още министър-председателят.

Правителството реши още Българска банка за развитие да бъде капитализирана със 120 милиона лева допълнително. Според Станишев има възможност този капитал да бъде увеличен поетапно.

„Смисълът на това решение, тази банка да бъде също така в подкрепа на реалния сектор. Да се отворят кредитни линии, насочени към търговските банки, за да могат да се подпомогнат особено малките и средни предприятия в българската икономика”, добави още Станишев.

Предвидено е още и намаляване на бюджетния излишък от три на два процента, коментира Станишев, но при определени условия.

„Първо, ако видим, че действително икономическото развитие се забавя повече отколкото е прогнозирано в бюджета и второ, ако в резултат на това, също и намаляване на преките чуждестранни инвестиции, също намалее и дефицитът по текуща сметка”, съобщи още министър-председателят.