ДСБ предлагат да падне забраната върху хидравличното разбиване за шистов газ
ДСБ предлагат да падне забраната върху хидравличното разбиване за шистов газ / снимка: Sofia Photo Agency, архив
Сините предлагат да се отмени забраната върху хидравличното разбиване за шистов газ
49706
Сините предлагат да се отмени забраната върху хидравличното разбиване за шистов газ
  • Сините предлагат да се отмени забраната върху хидравличното разбиване за шистов газ

За отмяна на забраната за прилагане на технологията хидравлично разбиване за проучване и добив на шистов газ у нас, такъв проект за решение внесоха в парламента от ДСБ, базирайки се на становище на БАН по въпроса. Тъмносините и левите в парламента го прочетоха по различен начин. За десницата БАН дава зелена светлина за проучванията, за социалистите е тъкмо обратното.

„Във връзка с проучванията на шистов газ в България, което е прието, забележете на научен съвет на геологическия институт на БАН, в това становище се казва, че геологическият институт подкрепя извършването на проучвания за установяване на ресурси на шистов газ у нас с прилагане на най-новите технологии и научни методи и най-строг контрол върху околната среда и подземните води. Счита, че е неразумно България да пропусне възможността да проучи потенциала си от този нов енергиен ресурс, който е възможно да окаже сериозен положителен ефект върху националната икономика", каза лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов.

От своя страна народният представител от БСП Петър Курумбашев прочете по друг начин написаното от учените: „Това, което пише в писмото на БАН и касае методът хидравлично разбиване: Учените от БАН не биха могли да се ангажират с аргументирано експертно мнение относно технологията за извличане на шистов газ посредством хидравлично разбиване, прилагано от водещи нефто- и газодобивни компании, включително и „Шеврон".

Според Курумбашев с това учените казват, че не могат да се ангажират експертно с това дали този метод може да бъде прилаган. По думите му те не потвърждават, че той може да бъде прилаган.