Дянков спокоен за хазната след въвеждането на забраната за пушене
Дянков спокоен за хазната след въвеждането на забраната за пушене / снимка: Sofia Photo Agency, архив

Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков няма притеснения за приходите от акцизи и ДДС след 1 юни, когато се очаква да влезе в сила пълната забрана за тютюнопушене в закрити обществени места. Във Велико Търново вицепремиерът дори изрази готовност да се обзаложи, че проблем със събираемостта на тези данъци няма да има. Дянков заяви, че е привърженик на идеята и от гледна точка на здравословния начин на живот.

Министърът изтъкна, че той е този, който отговаря за хазната и щом няма притеснения относно събираемостта на средствата от акцизи и ДДС, всички останали също не трябва да са притеснени. Според него контролът, осъществяван от митниците, дава добри резултати и ще компенсира забраната.

Няма да има такъв проблем, защото виждаме в други държави как се случва, каза вицепремиерът. Той допълни, че не е случайно подбрана и датата, на която ще се въведе ограничението. Изборът е паднал върху върху 1 юни, за да може през лятото да има няколко месеца на адаптация, когато хората и без това пушат навън. По думите на Дянков проблемът ще дойде през зимата, когато на хората не им се излиза на студено, но управляващите се надяват, че дотогава те ще са „посвикнали". Финансовият министър каза, че са гледани доста анализи от други държави и те недвусмислено показват, че при ДДС и акцизите няма някакво намаляване на приходите.

Вицпремиерът бе категоричен, че няма да отстъпи от мнението си за инвестиране на средства от Сребърния фонд в държавни ценни книжа. „Ще отстоявам мнението си, защото то е потвърдено от един прост факт – във всички държави в ЕС, които имат сребърни фондове като нашия, те са общо седем, без изключение инвестират в държавни ценни книжа. Така че всеки противник на идеята първо трябва да обясни защо в другите държави това е прието и то средно на 70 процента, а в България не можем да го направим", коментира Дянков. По думите му досега той не е чул нито един разумен отговор на този въпрос и прогнозира., че няма да чуе защото, като е европейска практика, хората са мислила дълго време. Ред е и на България – както за данъчната полиция, така и за тази идея, смята финансист номер едно.