Дончев: Дуалното образование у нас е механизмът, който ще реши повечето проблеми на бизнеса
Дончев: Дуалното образование у нас е механизмът, който ще реши повечето проблеми на бизнеса / БГНЕС, архив
Дончев: дуалното образование у нас е механизмът, чрез който повечето проблеми на бизнеса ще бъдат решени
91541
Дончев: дуалното образование у нас е механизмът, чрез който повечето проблеми на бизнеса ще бъдат решени
  • Дончев: дуалното образование у нас е механизмът, чрез който повечето проблеми на бизнеса ще бъдат решени

Делът на хората с висше образование в страната е 28%, докато в столицата той е почти 50 на 100. Това сочат данните на Института за пазарна икономика, представени на форума на Столичната агенция за приватизация и инвестиции. Статистиката показва още, че близо половината от компаниите, наели работници и служители, непосредствено след завършване на средно или висше образовани, установяват пропуски в тяхната подготовка. По думите на вицепремиера в оставка Томислав Дончев, точно дуалното образование у нас е механизмът, чрез който повечето проблеми с бизнеса и недостига на квалифицирани кадри ще бъдат решени. Според него трябва да се направят законодателни промени, които да регламентират дуалната система у нас.

По думите на Томислав Дончев компаниите трябва да участват осъзнато и мотивирано в процеса на дуалното образование.

Дуалното обучение продължава да се развива във все повече училища

"Необходими са промени в законодателството, ако искаме дуалната система да заработи с пълна сила. Някои от тях нито са толкова прости, нито са толкова лесни, нито са толкова безспорни. Защото влизаме в една друга категория заети, която претендирам не е уредена достатъчно добре от законодателството в България. Има куп неща по отношение на активната фаза на въвеждане на системата за дуално обучение, които трябва да бъдат уредени най-вече на ниво законодателна промяна. Нов вид трудов договор трябва да се предвиди по отношение на децата, които са въвлечени в дуалната система. Трябва или не трябва да има нарочен специален регистрационен режим за всички компании, които участват".

Нов проект за дуално обучение и бизнес коопериране представиха в Стара Загора

Данните от проучване от 2015 г. показват, че 40% от работодателите, които са готови да разкриват работни места, се нуждаят именно от лица със средно професионално образование. Най-търсени професии с такова образование са строителни работници (19 605 работни места); персонал, зает в сферата на персоналните услуги (9 628 работни места); металурзи; машиностроители и сродни на тях работници и занаятчии (5 521 работни места).