Проект за дуално обучение стартира Министерството на образованието през 2017 година
Проект за дуално обучение стартира Министерството на образованието през 2017 година / netinfo

Проект за дуално обучение по ОП „Наука и образование за интелигентен растеж” стартира от началото на следващата година Министерството на образованието и науката. Той ще обхване 100 паралелки в цялата страна, съобщи по време на доскусионен форум по темата професионално образование-бизнес, който се проведе в Кърджали,  заместник-министърът на образованието в оставка Диян Стаматов.  По думите му минималната сума за кандидатстване е 100 хиляди лева, а максималната – 200 хиляди на паралелка.

Идеята е да се направи адаптиране на учебните планове в съответствие със съответната специалност. „В една паралелка би могло да има повече от една специалност, т.е. не е необходимо 26 ученици да изучават едно и също нещо. Плановете са насочени към увеличаване на практическите занятия на учениците, а допълнителните средства са за едно своеобразно надграждане на ученическите практики.”, каза Стаматов. Според него проектът е насочен да се реализира дуално обучение, в рамките на което в последните класове – 11 и 12-ти, да има три дни практика, а два дни обучение.

През времето, в което са на работа учениците ще получават съответното финансиране. „По този начин ще бъде стимулиран интереса у учениците към съответната професия, ако фирмата в която работят, е достатъчно далновидна да ги спечели, и в крайна сметка самата тя да е стимулирана да ги задържи”, каза заместник-министър Диян Стаматов.

 

В дискусионния форум за професионалното образование участваха народният представител Цвета Караянчева, областният управител Илия Илиев, директори на професионални гимназии и училища, представители на бизнеса.